vrijdag 27 november 2015

Aanmelden van uw onderneming in Duitsland


In Duitsland mag iedereen een onderneming beginnen en oprichten net als in alle andere EU landen. Maar met het uitoefening krijgt u te maken met verschillende voorschriften en verplichtingen. Zo moet u, als u een nieuwe onderneming start, dit binnen één maand aan het Gewerbeamt bij de gemeente melden. Ook zal u verlegging of beëindiging van een zelfstandige onderneming en bij het uitbreiden of wijzigen van een bestaand bedrijf moeten melden bij de Gewerbeamt.

Om te voorkomen dat u vijf keer terug moet naar de Gewerbeamt, zoals iedereen Nederlander gewent is bij het gemeentehuis, is hier onder een overzicht te zien van wat u allemaal bij de hand moet hebben als u uw startende onderneming aanmeld.
  • Een uittreksel nodig uit het handelsregister (voor vennootschappen), 
  • Een kopie van een vergunning (indien noodzakelijk) en 
  • De huur- of pachtovereenkomst.
Als uw startende onderneming is aangemeld bij de Gewerbeamt dan word dit automatisch doorgegeven aan de belasting dienst. Er zal dan later contact worden opgenomen door de belastingdienst met u.
Mocht het zo zijn dat u zich niet binnen een maand heeft aangemeld kan dit leiden tot een boete die maximaal €1.000,- kan bedragen.

Uw onderneming aanmelden bij de Gewerbeamt kan enige tijd duren. In Nederland is uw aanmelding bij de Kamer van Koophandel snel geregeld, maar in Duitsland is dat wel anders. Dit komt omdat de rechtbank de aanmelding eerst moet goed keuren. Dit kan zo drie tot vier weken duren.

Als u meer informatie wil over het aanmelden van een nieuwe onderneming in Duitsland kunt u de links hier onder bekijken.
http://www.starter-portal.eu/bedrijf-starten
http://www.telegraaf.nl/dft/ondernemen/internationaal/20033314/__Gewerbeamt__GmbH_en_voorliefde_voor_hierarchie__.html

Dresscode op kantoor

De juiste kleding op kantoor is heel belangrijk. Natuurlijk moet men er op letten dat men niet te chique maar ook niet de makkelijke kleren draagt. Algemeen geldt hoe hoger de functie, hoe donkerder de kleuren. Dit geldt ook voor partijen: hoe feestelijker het evenement, hoe donkerder en koeler de kleuren worden.
Het klassieke business outfit voor de man bestaat uit pak met stroopdas. Bij hoge temperaturen moet op de kwaliteit van het stof gelet worden. In een pak uit hoogwaardige scheerwol hoeft niemand te zweten.
De vrouw draagt kostuum of broekpak. Bij hoge temperaturen valt men vaak terug op een schede jurk.
Om ongemakkelijke situaties te voorkomen de do’s en dont’s voor het perfecte dan wel ergste outfit voor op kantoor:
Mannen:
Do”s
Pak met juiste beenlengte
Sokken, lang genoeg om het zicht op het naakte been te bedekken
Proper kapsel
Proper geschreerd
Deodorant
Dont’s
Groot eyed colberts
Tennissokken
Verlopen schoenzolen
Te veel sieraden, niet meer dan één ring, één horloge
Bonte sokken of comicstijl sokken
Vrouwen
Do’s
Kostuum of broekpak
Panty’s
Discrete make-up
Gesloten schoenen
Gemanicuurde handen en nagels
Dont”s
Doorschijnende blousen
Minirok
Te diep decolleté
Zwaar parfum
Zichtbare haren op oksels en benen

Op kantoor in Nederland en Duitsland

Ook op kantoor zijn er verschillen tussen Nederland en Duitsland.



In Nederland mag bijna 70% zelf bepalen wat te dragen op kantoor. In Duitsland is de baas veel strikter. Slechts 30% mag zelf bepalen wat ze op kantoor dragen. Dit heeft te maken met  mate van collectiviteit. In Nederland is deze hoger dan in Duitsland. Collectivisme is een cultuurverschijnsel waarbij het voordeel van de groep centraal staat. Collectivisme en de tegenhanger individualisme hebben wij in een eerder blog behandelt.

Koffie hoort in Duitsland gewoon bij je werkdag. Zo worden er per seconde 3.326 koppen achterover geslagen. Per jaar drinkt Duitser 160 liter koffie per persoon. Daarbij gaat de voorkeur uit naar versgemalen koffie. In Nederland worden maar 646 koppen koffie per seconde achterover geslagen. Per jaar drinkt elke Nederland gemiddeld 150 liter koffie. De Nederlandse voorkeur gaat uit naar espresso koffiepads.

Nederlanders zijn gemiddeld 42 minuten kwijt aan reizen tussen huis en werk. Maar liefst 2 miljoen van de werkende beroepsbevolking kiest ervoor om op de fiets te gaan. De meeste Duitsers doen er langer dan een uur over om van en naar hun werk te reizen. 66% kiest er voor om met de auto naar het werk te gaan. Dit zijn maar liefst 28,3 miljoen Duitsers.

De Duitse Pünktlichkeit

De Duitse Punktlichkeit
Niet op tijd naar een afspraak komen wordt in Duitsland niet gewaardeerd. Het is voor vele zelfs een grote ergernis. Vaak wordt gezegd dat Duitsers te pedant zijn en dat er in geen ander land stiptheid zo hoog op het vaandel staat.
In Zuid-Amerika bijvoorbeeld , is men nog steeds op tijd als men een uur later bij een afspraak verschijnt. Maar Zuid-Amerika is ver weg. Te laat komen in Duitsland wordt absoluut niet gewaardeerd.
Maar wat is stiptheid eigenlijk nou?
Stiptheid betekent aan een afgesproken termijn nauwkeurig te voldoen. Soms worden kleine marges getolereerd. In Duitse academische kringen wordt vaak gesproken van het ‘’akademische Viertel”. Dat betekent dat een kwartier te laat of te vroeg op een afspraak verschijnen acceptabel is.
Uit meerdere onderzoeken blijkt dat een meerderheid Duitsers een vertraging van vijf minuten acceptabel vindt. Elf procent vindt dat het ‘’akademische Viertel’’ acceptabel is. Bijna iedereen (98%) is het er mee eens: Bij privé afspraken zijn vijftien minuten vertraging het uiterste.
Andersom kan het ook onbeleefd zijn als men te vroeg verschijnt bij een afspraak. Als men hierdoor de gastheer of gastvrouw of de organisator verrast, terwijl deze nog aan het voorbereiden is, kan dit een probleem opleveren. Verschijnt men meer dan tien minuten te vroeg is men ook niet op tijd.