vrijdag 6 november 2015

Aspecten die belangrijk zijn bij het oprichten van een joint venture



Een Joint venture – een populaire manier van markttoetreding (3)



Deze artikel is het laatste deel van onze kleine serie „Joint venture - Een Joint venture – een populaire manier van markttoetreding”.
Het deerde deel van de serie gaat over alle aspecten op die men moet letten als men een ‘joint venture’ wil opstarten. In het volgende gaat wij deze dingen behandelen en een checklist uitwerken om een goed overzicht over alle aspecten, die een belangrijke rol spelen, te hebben.

Als het gaat om het oprichten en de rechtsvorm van een joint venture gaat, is het verstandig een nieuwe onderneming te vestigen. Welke rechtsvorm je voor het nieuwe bedrijf kiest, een ‘vennootschap onder firma’ of een ‘besloten vennootschap’, staat je vrij.
Wel speelt bij de keuze belastingtechnische overwegingen bijvoorbeeld een rol, maar ook bij het beperken van het risico is de rechtsvorm van groot belang.

Om een goed overzicht te vinden is hieronder een soort ‘checklist’ opgesteld met de belangrijksten aspecten bij het oprichten van een joint venture:

·         Afspraken vastleggen in een overeenkomst;
·         Is schriftelijk vastgesteld wie welke activiteiten verricht?;
·         Zijn er afspraken over de onderlinge facturering van werkzaamheden?;
·     Wie investeert wat en is dat in financiële en stemverhoudingen weer te geven in de nieuwe       rechtsvorm; 
·         Bestaan er duidelijke afspraken omtrent winst en verlies?;
·         Welke ondernemingsvorm is dan het meest geschikt?;
·         Waar wordt de nieuwe onderneming gevestigd?;
·         Zijn nog speciale vergunningen vereist?;
·         Inschrijving Kamer van Koophandel;
·         Aanmelding bij de belastingdienst;
·    Openen van aparte bank- en girorekeningen, met vastlegging van tekenbevoegdheid en  maximumopname;
·         Eventueel jouw personeel, als dat ook deels betrokken bij de joint venture, inlichten.


Als jij je aan deze checklist gaat houden, ben je al op een goede weg om uiteindelijk voor een joint venture te kiezen of niet.
Het is op te merken dat er bij internationale joint ventures nog een paar andere aspecten een rol spelen. Deze zijn niet in de artikel opgenomen, maar zijn hier te vinden: Aspecten joint venture internationaal

woensdag 4 november 2015

Uitbreiden naar het buitenland of een nieuwe markt via een joint venture



Een Joint venture – een populaire manier van markttoetreding (2)


In het vorige artikel heb jij je eerste ervaring gemaakt met wat een joint venture precies is en wat het inhoud. In deze artikel gaan wij het hebben over de vraag:

“Wat maakt een ‘joint venture’ zo aantrekkelijk?”


Door een joint venture heeft een ondernemer de mogelijkheid zijn dienst of product op een markt aan te bieden waar hij dit tot nu toe niet wilde of niet in staat was. Bovendien kan een joint venture zijn afzet duidelijk vergroten. Dit kan verschillende redenen hebben. Allereerst loop een ondernemer altijd risico als hij zijn dienst of zijn product op een nieuwe markt gaat aanbieden. Door een joint venture te vormen kan een ondernemer de risico´s minderen of zelfs te ‘delen’ met een andere ondernemer. Hierbij vormen de twee ondernemers een nieuwe bedrijf, de zogenoemde ‘dochtermaatschappij”.

Om te laten zien hoe een joint venture kan uitzien, laten wij hier een voorbeeld zien, dat jullie zeker allemaal kennen. Het voorbeeld heeft te maken Philips en Douwe Egberts.
In het jaar 2001 zijn Philips en Douwe Egberts samen een joint venture ingegaan op de markt van koffieapparaten en koffiepads.
Door het aanbieden van een goedkope koffieapparaat samen met koffiepads, waardoor men makkelijk koffie kan maken voor bijvoorbeeld 1 persoon, levert dit voordelen op voor zowel Philips als ook voor Douwe Egberts.
Philips was in staat zijn afzet aan koffieapparaten duidelijk te verhogen en Douwe Egberts leverde de koffiepads die alleen maar gebruikt kunnen worden in de koffieapparaten van Philips.


Wil jij weten waarop jij moet letten als jij een joint venture wilt starten? Dan les het deerde artikel van deze serie op onze blog.

dinsdag 3 november 2015

Uitbreiden naar het buitenland via een joint venture




Joint venture – een populaire manier van markttoetreding (1)


In het buitenland zaken te doen brengt altijd bepaalde risico’s met zich mee. Een bedrijf gaat extra geld investeren om zijn activiteiten naar het buitenland uit te breiden. Hetzij dat het vanuit het eigen land naar het buitenland exporteert of een eigen vestiging in het buitenland opent.
Soms weet een bedrijf wel dat het zijn activiteiten naar het buitenland wil uitbreiden, maar op welke manier is lastig te bepalen. Om een keuze te maken moet worden overwogen hoeveel het bedrijf in het totaal wil investeren om uit te breiden, hoe hoog de mate van risico mag zijn en hoe de kansen zijn om over een langere termijn gevestigd te zijn in/op het/de respectievelijke land/markt.

Een manier van uitbreiding die bijna altijd populair was en het nog steeds is en door zowel kleine als ook grote bedrijven wordt gebruikt is het zogenoemde “Joint venture”.
In deze artikel en een volgende artikel gaan wij het hebben over “Joint ventures” en beantwoorden de volgende vragen:

·         Wat is een “Joint venture”?
·         Wat maakt een “Joint venture” zo aantrekkelijk?
·         Waarop moet men letten bij een “Joint venture”?


Het begrip “Joint venture” kan als volgt worden omschreven:

“Over joint venture wordt meestal gesproken wanneer twee of meer ondernemingen samenwerken om gezamenlijk een project tot stand te brengen. Er bestaat voor de joint venture geen speciale rechtsvorm. Bij het kiezen voor een rechtsvorm (of voor een eenvoudig samenwerkingscontract) spelen factoren als de aard en de verwachte duur van de samenwerking een belangrijke rol. Het is in ieder geval belangrijk dat samenwerking met anderen op een of andere wijze wordt vastgelegd. Daarbij spelen aspecten als financiering, zeggenschap, management, winstverdeling, maar ook een beëindigingsregeling een grote rol.” (Universiteit, 2015)

Les het vervolg van deze artikel op onze blog.