donderdag 22 oktober 2015

Onzekerheidsvermijding



Onzekerheidsvermijding – Wat vindt jij van zekerheid?



In dit artikel gaan wij het hebben over ‘onzekerheidsvermijding’. Allereerst zal de term ‘onzekerheidsvermijding’ worden gedefinieerd. Daarna gaan wij het hebben over Geert Hoffstede, die het begrip heeft gevormd. Vervolgens gaat de artikel dieper in op de ‘onzekerheidsvermijding’ in Europa en vooral in Nederland.


Onzekerheidsvermijding kan als volgt worden gedefinieerd:
Onzekerheidsvermijding is de mate waarin de leden van een cultuur zich bedreigd voelen door onzekere of onbekende situaties; dit gevoel wordt onder andere uitgedrukt in nerveuze spanning en in een behoefte aan voorspelbaarheid: aan formele of informele regels.(Rompelmann, 2015)


Geert Hoffstede is een Nederlandse expert op het gebied van cultuurwetenschappen. Zijn onderzoeksgebied is de cultuur van organisaties en hij analyseert de samenhangen tussen nationale culturen en organisatieculturen. Hij heeft in de jaren tachtig, vijf verschillende cultuurdimensies opgesteld. Een van deze cultuurdimensies is de “onzekerheidsvermijding”. Om de onzekerheidsvermijding ook aan de hand van cijfers duidelijk te maken heeft hij onder andere ook een formule ontwikkeld. Deze geeft per land aan hoe hoog of laag het scoort op onzekerheidsvermijding.


Niemand kan de toekomst voorspellen. Dat betekent dus, dat iedereen onzeker is over wat er gaat gebeuren. Door het opstellen van regels, wetten, afspraken en het gebruiken van technische ingrepen, proberen wij de gevoelens van onzekerheid te voorkomen.
De mate waarin in een land wetten en regelingen zijn opgesteld, hangt af van de cultuur en de inwoners.


In Engeland bijvoorbeeld bestaat geen wetboek van strafrecht, maar in Duitsland zijn er zelfs regels voor het geval er niets geregeld is.
In culturen met een hoge onzekerheidsvermijding worden afwijkingen van gedrag niet getolereerd. Er is een sterke drang om hard te werken en het uiten van agressie wordt geaccepteerd.
In een cultuur met geringe mate van onzekerheidsvermijding heeft men het liefst zo min mogelijk regels. Er is een grote tolerantie voor afwijkend gedrag. Er heerst vaak een zekere gemoedelijkheid en hard werken is geen doel op zichzelf.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten